Normal_rolstoel_handicap_speciaal_onderwijs_mytylschool_haren

Onderzoekers hebben een soort robotharnas ontwikkeld dat verlamde mensen in staat stelt opnieuw te leren lopen. Het werkt sneller dan de traditionele methodes, omdat het de patiënt niet alleen opwaarts, maar ook zijwaarts en voorwaarts ondersteunt bij zijn bewegingen. Dit meldt Engineersonline.

Het robotharnas kan gebruikt worden door mensen die verlamd zijn geraakt door ruggengraatletsel of een hersenaandoening.  Eén van de dingen die het verlamde mensen moeilijk maakt om opnieuw te leren lopen, is de zwaartekracht. Tot nu toe gebruiken medici in de behandeling vaak een tuigje, maar dat belemmert de patiënt in bepaalde bewegingen. Onderzopekrs hebben nu een algoritme ontwikkeld dat de patiënt niet alleen opwaarts, maar ook zijwaarts en voorwaarts ondersteunt bij zijn bewegingen. Hierdoor is het voor de patiënt makkelijker om een natuurlijke loopbeweging te maken. De TU Delft (co-)ontwikkelde de experimentele robot-omgeving.
 
De robotharnas is inmiddels getest op dertig patienten met verschillende ziektebeelden. Uit de eerste resultaten blijkt dat sommige patiënten slechts een uur training nodig hadden om een duidelijke vooruitgang te boeken in balans, voetplaatsing en coördinatie.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids