Normal_copyright_stockfreeimages_medicijnen_pillen_medicatie

Het Erasmus MC gaat onderzoeken hoe mensen met een verstandelijke beperking het beste kunnen afbouwen met het gebruik van antipsychotica. De vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het medisch centrum zal deze taak op zich nemen. Het middel wordt vaak voor lange tijd voorgeschreven terwijl niet duidelijk is of dit ook daadwerkelijk effectief is. Dit meldt Skipr. 

Aan het onderzoek doen twee groepen mensen met een verstandelijke beperking mee die chronisch antipsychotica gebruiken. Bij één groep wordt het middel afgebouwd gedurende veertig weken, de andere groep blijft dezelfde dosering krijgen. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar slaapproblemen, gedragsproblemen en afbouwverschijnselen.

Mensen met een verstandelijke beperking krijgen regelmatig antipsychotica toegediend. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om gedragsproblemen zoals agressie of automutilatie te beperken. Echter is niet duidelijk of langdurig gebruik hiervan, buiten de geregistreerde indicaties, effectief is. De afbouw van antipsychotica vermindert bijwerkingen zoals bewegingsstoornissen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Door: Redactie Nationale Zorggids