Normal_normal_rolstoel__3_

Discriminatie op grond van een handicap of chronische ziekte bij het aanbieden van goederen of diensten is sinds juni vorig jaar niet meer toegestaan. Toch heeft Popkoor Prestige zich hier schuldig aan gemaakt toen het een vrouw in een rolstoel afwees. Dit oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Volgens het koor moet ieder lid kunnen staan tijdens een optreden, iets wat de vrouw in de rolstoel niet kan. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat het koor op zijn minst had moeten uitzoeken wat er wél mogelijk was. Dit meldt het College. 

Het verbod op het discrimineren van mensen me een handicap of chronische ziekte bij het aanbieden van goederen of diensten, geldt ook voor culturele instellingen. Het College vindt dat een beperking niet de reden mag zijn om iemand zomaar af te wijzen. Een kleine aanpassing hier en daar kan een uitkomst bieden. Organisaties zouden in ieder geval moeten uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Iets wat Popkoor Prestige niet deed.

Normaal gesproken gaat het koor zelfs in gesprek met iemand bij een afwijzing. Ook dit deed het koor niet. Deze twee factoren samen maken dat het College voor de Rechten van de Mens heeft besloten dat er in dit specifieke geval sprake was van discriminatie op grond van een handicap.

Door: Redactie Nationale Zorggids