Normal_geld_portemonnee

 Sinds 1 augustus kunnen inwoners van de gemeente Rijswijk een tegemoetkoming voor meerkosten chronisch zieken en gehandicapten aanvragen. Dit is een speciale tegemoetkoming voor mensen die door een beperking of chronische ziekte veel (en hoge) zorgkosten hebben, maar geen aanspraak kunnen maken op andere regelingen van de gemeente vanwege hun inkomen. De tegemoetkoming waarop inwoners kunnen rekenen ligt op honderd euro. Dat meldt de gemeente Rijswijk.

Wie aanspraak wil maken op de tegemoetkoming, is een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning nodig. Hier heb je alleen recht op als je ook een eigen bijdrage betaalt. Ook cliënten die een indicatie hebben vanuit de Wet langdurige zorg en daarvoor een eigen bijdrage betalen, mogen de tegemoetkoming aanvragen. Ditzelfde geldt voor ouders met een ziek kind.  Wanneer de eigen bijdrage van de zorgverzekering de afgelopen twee jaar is overschreden kan de tegemoetkoming ook aangevraagd worden.

“Deze regeling is bedoeld voor chronisch zieken en gehandicapten die én hoge zorgkosten hebben én door hun inkomen buiten alle regelingen vallen. Door de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie Eigen Risico (CER) in 2014, vallen hun kosten nog hoger uit. We willen als gemeente deze mensen daarom financieel een beetje tegemoetkomen”, aldus wethouder Bjorn Lugthart van Sociale Zaken, Zorg en Volksgezondheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids