Normal_normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

De gemeente Enschede koopt sinds twee jaar data in over haar inwoners omdat het niet op de hoogte is van hun zorgbehoefte. Het gaat vooral om inzicht in gegevens van hulpbehoevende Enschedeërs die geen keukentafelgesprek hebben gehad. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens fractievoorzitter Margriet Visser van EnschedeAnders zijn keukentafelgesprekken ervoor om te achterhalen wat iemands zorgbehoefte is. Zij betwijfelt echter of deze gesprekken goed worden uitgevoerd en wijst daarmee naar het opvragen van informatie.

De gemeente zegt echter niet alles van haar inwoners te weten, ondanks dat dat soms verwacht wordt van gemeenten. De gegevens zijn juist om inzicht te krijgen in de behoefte van inwoners van Enschede die geen aanvraag hebben gedaan voor ondersteuning en dus geen keukentafelgesprek hebben gehad. Bovendien blijft de gekochte data binnenshuis. Het wordt niet verkocht of beschikbaar gesteld. Wie moeite heeft met de inkoop van data kan zich vanaf volgend jaar beroepen op een nieuwe regeling voor Europeanen. Vanaf dan heeft iedereen het recht om zijn eigen informatie bij de gemeente op te vragen en desgewenst te schrappen.

Door: Redactie Nationale Zorggids