Normal_hond_hulphond_blindengeleidehond

Hulphonden worden steeds vaker ingezet als therapiehond voor kinderen en jongeren in jeugdzorginstellingen. Hulphond Nederland helpt inmiddels jaarlijks 400.000 jongeren met een therapiehond. Directeur Eric Bouwer hoopt dat dit aantal nog verder zal stijgen, ook voor kinderen die ernstig gepest worden en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Dit meldt NOS.

Hulphond Nederland startte in 2012 met een pilot voor de inzet van therapiehonden in één zorginstelling. Hierbij werden zes intensief getrainde therapiehonden gebruikt voor tientallen jongeren. De pilot bleek succesvol: inmiddels werkt Hulphond Nederland samen met zo'n tien jeugdzorginstellingen door het hele land en worden jaarlijks zo'n vierhonderd jongeren geholpen door bijna zeventig honden. 
 
Directeur Eric Bouwer hoopt dat dit aantal nog verder zal stijgen. Niet alleen in de jeugdzorg hebben jongeren hulp nodig, ook kinderen die ernstig gepest worden en jongeren met een licht verstandelijke beperking kunnen gebaat zijn bij de inzet van een therapiehond, zegt hij. “Potentieel gaat het om een enorm aantal jongeren die we een nieuw perspectief kunnen geven."
 
Volgens behandelaar Petra Van Benten oordeelt een hond niet en dat maakt het voor kwetsbare kinderen veel gemakkelijker om een connectie te maken. Door een therapiehond komen kinderen verder in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze leren beter omgaan met hun emoties en krijgen meer zelfvertrouwen.

Door: Redactie Nationale Zorggids