Normal_ns_rolstoel

Het openbaar vervoer moet toegankelijker worden voor iedereen vindt het B-Team van KRO-NCRV. Om dat af te dwingen is het B-Team een petitie gestart. Dat meldt KRO-NCRV. 

Onbelemmerd met het openbaar vervoer reizen is voor veel mensen met een beperking in Nederland lastig. Zo is bijvoorbeeld 98 procent van de bussen toegankelijk en slechts 46 procent van de bushaltes. Als rolstoeler met de trein reizen is al helemaal een opgave. Daarom heeft het B-Team van No Limits Network (KRO-NCRV) een petitie opgesteld waarin ze aan demissionair staatssecretaris V Rijn van Volksgezondheid vragen ervoor te zorgen dat al het nieuwe materieel dat vanaf nu wordt aangeschaft voor het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. BN’ ers als Gijs Staverman en Marc de Hond steunen het B-Team met hun campagne.

Alle nieuw aangeschafte bussen, trams, metro’s en treinen moeten voorzien zijn van diverse hulpmiddelen voor mensen met een beperking, zoals onder andere een zelfstandige instap (schuiftrede) en voldoende ruimte voor rolstoelen. Tevens vraagt het B-Team om goede voorlichting en informatie te geven aan reizigers met een beperking.

Daarnaast vraagt het B-Team de staatssecretaris ervoor te zorgen dat de stations en perrons voor alle vormen van openbaar vervoer tijdig worden aangepast, zodat er ook daadwerkelijk gebruik gemaakt kan worden van het nieuwe materieel. Dit kan bijvoorbeeld door de hoogte aan te passen voor een gelijke instap.

Het B-Team wil deze petitie in de Week van de Toegankelijkheid, van 2 tot 7 oktober 2017, in Den Haag aanbieden. “Hoe meer handtekeningen onder de petitie staan hoe meer druk we kunnen uitoefenen. Dus als jij ook vindt dat iedereen recht heeft op Onbeperkt Openbaar Vervoer, teken dan de petitie.”

Het B-Team (Betere Team) is een web only programma van de KRO-NCRV, waarbij consumentenproblemen van mensen met een beperking aan de kaak worden gesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids