Normal_dentist_tandarts

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is op zoek naar goede voorbeelden van mondzorg in de gehandicaptensector. Dit omdat nu veelal de nadruk wordt gelegd op de problemen rondom mondzorg in deze sector. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spoort zorgaanbieders dan ook aan om meer aandacht te besteden aan mondzorg, met name bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit meldt VGN.

Gebitsproblemen zijn niet ongewoon bij mensen met een verstandelijke beperking. Zorgverleners die de tanden van hun verstandelijk beperkte cliënt moet poetsen, lopen vaak tegen weerstand aan. Zo ontstaan er sneller problemen, zoals ontstekingen en gaatjes in het gebit. Wanneer er sprake is van goede mondzorg, is de kans op gebitsklachten en problemen als ondervoeding en spraakgebrek kleiner. Adequate mondzorg helpt ook bij preventie van gedragsproblemen.

Organisaties die goede voorbeelden hebben van mondzorg in de gehandicaptensector, kunnen documentatie hiervan opsturen naar VGN via jduber@vgn.nl (t.a.v. Judith Dubero). 

Door: Redactie Nationale Zorggids