Normal_rolstoel_mantelzorg_wandelen_handicap_beperking

Ondanks sombere verwachtingen, heeft de gehandicaptensector financieel een goed jaar achter de rug. Na een aantal moeilijke jaren krijgt de gehandicaptenzorg meer vlees op de botten en staat een aantal seinen op groen. Zo nam in 2016 de omzet toe met 2,6 procent tot in totaal 8,5 miljard euro. Ook het aantal personeelsleden steeg na jaren van krimp. Dat meldt Intrakoop. 

Instellingen durven weer meer te besteden en investeren onder andere meer in hun cliënten: de patiënten- en bewonersgebonden kosten stegen afgelopen jaar met 8,8 procent veel harder dan de groei van de omzet. De cijfers zijn gebaseerd op de jaarcijfers van bijna 170 organisaties werkzaam in de gehandicaptenzorg.

De gehandicaptensector hield vooraf rekening met een financieel lastig jaar als gevolg van flinke bezuinigingen in de langdurige zorg voor 2016 en 2017. Nadat eerst de bezuinigingen voor 2016 werden geschrapt, werd ook afgezien van de forse korting op de budgetten in 2017. Samen boekten de instellingen in de gehandicaptenzorg een positief resultaat van 134 miljoen euro. Dit resultaat wordt vooral gedempt door de gestegen personeelskosten. Net als in andere zorgsectoren moet ook de gehandicaptenzorg onregelmatigheidstoeslagen betalen over verlofrechten van de afgelopen vijf jaar.

In totaal hebben 28 organisaties een verlies gerapporteerd, vijf van deze organisaties schreven ook in 2015 rode cijfers. De negatieve resultaten lijken samen te hangen met de gestegen kosten voor personeel en soms reorganisatiekosten.

De positieve financiële positie van de gehandicaptenzorg gaat ook gepaard met een groei van het aantal medewerkers. Na drie jaar op rij een daling in formatieplaatsen, is het aantal medewerkers uitgedrukt in fte’s in 2016 toegenomen met 1,7 procent tot ruim 92.000. De totale personeelskosten nemen ruim 70 procent van de totale lasten van de sector in beslag.

Binnen de personeelskosten valt vooral de stijging van de uitgaven aan personeel niet in loondienst op. De toename van externe inhuur wordt mede verklaard door de veranderingen in de sector. De werkzaamheden die hiermee gepaard gaan, worden vaak in projectvorm georganiseerd, waarvoor tijdelijke capaciteit wordt ingehuurd. Het gemiddelde verzuimpercentage in de gehandicaptenzorg is toegenomen van 5,5 procent in 2015 naar 5,7 procent in 2016. De gehandicaptenzorg kent hiermee het hoogste verzuim van alle deelsectoren: hoger dan bij ziekenhuizen, in de VVT of in de ggz. 

Door: Redactie Nationale Zorggids