Normal_rss_entry-103119

De zesde editie van de Amsterdam City Swim heeft tot dusver al 1,7 miljoen euro opgeleverd. Meer dan 2500 mensen zwommen zondag door de grachten om geld op te halen voor onderzoek naar de ongeneeslijke en dodelijke zenuw- en spierziekte ALS.

De deelnemers begonnen bij het Marineterrein en eindigden op de Keizersgracht, een tocht van zo'n 2 kilometer. De definitieve opbrengst wordt pas later bekend. De organisatie meldde via Twitter dat nog tot 30 september kan worden gedoneerd.

ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. De aandoening zorgt er geleidelijk voor dat de spieren steeds minder goed functioneren. Op een gegeven moment sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam (onderste deel in de hersenen) af. Hersensignalen bereiken de spieren niet meer, waardoor zij niet meer kunnen bewegen. Alle spieren takelen af, behalve de hartspier. De meeste patiënten met ALS komen te overlijden door het uitvallen van de ademhalingsspieren, na een ziektebed van drie tot vijf jaar.  

Door: ANP en Redactie Nationale Zorggids