Normal_rolstoel_oudere_bejaarde_handicap

Steeds meer gehandicaptenzorginstellingen werken met uitluistersystemen. Dit houdt in dat er geen medewerker aanwezig is op locatie, maar dat er enkel via een camera geluisterd en gekeken wordt. Ouders van kinderen met een beperking hebben hier problemen mee. Net als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en patiëntenplatform Kansplus. Dat meldt NOS. 

De IGZ kent incidenten die hebben plaatsgevonden omdat er niemand fysiek op de afdeling aanwezig was. Patiëntenplatform KansPlus denkt dat alleen gebruik van technologie niet genoeg is. “Er kunnen ook meerdere incidenten tegelijkertijd zijn, waarop men niet snel genoeg kan reageren. Kortom, er zijn veel dingen die maken dat het heel erg veilig lijkt, maar de vraag is of dat ook daadwerkelijk zo is”, zegt Dorien Kloosterman van Kansplus.

In de gehandicaptenzorg wordt ‘s nachts uitluisteren steeds normaler. Er is niemand aanwezig op de afdeling, en als er iets gebeurd komen enkele medewerkers van de nachtzorg daarop af. Toch is niet iedereen tegen uitluisteren. Kim heeft een zoon die ruim vijf jaar in een instelling woont die uitluistersystemen gebruikt. Hoewel ze eerst moest wennen, heeft ze inmiddels vertrouwen gekregen in het systeem.

Arjan Vogt, coördinator nachtzorg bij zorginstelling Amerpoort, geeft toe dat het systeem niet waterdicht is, maar vertrouwt deze nieuwe manier van werken wel. Wat hem betreft gaat het om prioriteiten stellen. Als er twee meldingen tegelijk binnenkomen, moeten de nachtzorgmedewerkers besluiten waar zij eerst op af gaan. Hij denkt net als Kim dat er op afstand evenveel of misschien meer te horen is dan als iemand op locatie zou verblijven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids