Normal_logo_rigtergroep

Cliënten van de Nijmeegse zorginstelling Rigtergroep moeten voor 1 oktober hun appartement verlaten. De organisatie kan de zorg per 1 oktober niet meer garanderen, omdat het kampt met een grote terugstroom van personeel. Dat meldt Omroep Gelderland. 

De Rigtergroep zou hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van cliënten. In een rapport van de gemeente Nijmegen staat dat kwetsbare cliënten de zorg bewust is onthouden en dat er zo een bedrag van 1,1 miljoen euro is opgehaald. Sindsdien nemen steeds meer personeelsleden afscheid.

Het geld dat eigenlijk besteed moest worden aan cliënten, is uitgegeven aan de huur van dure appartementen. Cliënten woonden daardoor in appartementen die minstens 1.000 euro per maand kostten,  terwijl zij dit nooit konden betalen als zij daar zonder hulp zouden wonen. Wethouder Bert Frings van de gemeente Nijmegen stelt dat bestuurder Monique Neuféglise aandeelhouder is bij de vastgoedondernemer die de dure appartementen verhuurde.

“Schandelijk! Ik kan me daar heel boos over maken. Vooral omdat het in dit geval gaat om mensen met een grote kwetsbaarheid die het maatschappelijk heel moeilijk vinden om mee te draaien… En zorggeld waar we met z’n allen belasting voor betalen wordt dan gebruikt voor andere doeleiden”, zegt Frings. Het geld dat voor zorg is bedoeld, mag niet aan worden uitgegeven aan wonen.

Het is de bedoeling dat de bewoners vanuit een andere locatie zorg geleverd krijgen. Enkele bewoners krijgen een andere zorgaanbieder en een groep cliënten worden overgebracht naar een leegstaand verpleeghuis. Bewoners die het appartement op eigen naam kunnen zetten, krijgen ook zorg van een andere aanbieder. De cliënten van de Rigtergroep kampen met psychiatrische problemen en verstandelijke beperkingen.  

Door: Redactie Nationale Zorggids