Normal_kookapp

Zorgverlener Humanitas DMH brengt in samenwerking met ilionx en T-Mobile de Kook app uit. Het is de eerste app die mensen met een licht verstandelijke beperking ondersteunt bij het inkopen doen en vervolgens zelf bereiden van gezonde maaltijden. Humanitas DMH richt zich hiermee op de ongeveer 2,2 miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking. Dat meldt Humanitas DMH. 

In de app worden recepten in heldere, eenvoudige stappen en met veel ondersteunende afbeeldingen en instructievideo’s uitgelegd. Omdat bestaande culinaire apps al gauw te ingewikkeld zijn, is de Kook app specifiek voor en met deze doelgroep ontwikkeld.

In 2013 werd al onderzoek gedaan onder de cliënten van Humanitas DMH om uit te vinden waar deze doelgroep vooral behoefte aan heeft. Naast aandacht was ondersteuning om goed en gezond te eten gewenst. “Het blijkt dat onze cliënten nogal eens terugvallen op afhaalmaaltijden. De app voorziet in het kunnen doen van boodschappen en koken, waarbij rekening wordt gehouden met het dagbudget van 4,20 euro per maaltijd. Hiermee wordt positief bijgedragen aan de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de cliënten,” aldus Frank Wolterink, bestuurder bij Humanitas DMH. “Het bevordert het sociale aspect omdat begeleiders regelmatig koken voor cliënten, maar dat is vaak niet echt iets wat je samen doet mét de cliënt. Dankzij de app kunnen begeleiders samen met cliënten aan de slag en ontstaat er veel meer interactie. Zo wordt het ook makkelijker om met familie of vrienden samen te koken."

Op donderdag 14 september wordt de app gelanceerd en zullen cliënten van Humanitas DMH in het topsportrestaurant van Papendal met behulp van deze app een diner voor de aanwezigen en het Nederlands Dames Volleybalteam klaarmaken. De dames trainen daar nu in voorbereiding op het EK. De app is vanaf 15 september te downloaden in de Playstore van Android. 

Door: Redactie Nationale Zorggids