Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De Kinderbescherming heeft een tienjarige ongeneeslijk zieke jongen met een verstandelijke beperking weggehaald bij zijn familie. Waar de jongen is, weten zijn ouders - die in het asielzoekerscentrum in Emmen verblijven - niet. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De familie wil de uithuisplaatsing aanvechten, omdat deze absoluut niet in het belang van het kind is, zegt de advocaat van de familie. “Hij is vorige week zonder waarschuwing vooraf bij de ouders weggehaald. Dat zou in het belang van het kind zijn. Maar dat is beslist niet zo. Zijn ouders zorgen, met hulp van thuiszorg, al heel lang voor hem. Juist nu hij uitbehandeld is, is het belangrijk dat hij in de vertrouwde omgeving is, bij zijn familie”, zegt advocaat Joancy Breeveld.

Breeveld en de ouders van het jongetje vermoeden dat hij in een verpleeghuis zit, maar zeker weten doen ze dat niet. Ze mogen hem wel bezoeken, maar worden in een geblindeerde auto naar hem gebracht. Waarom Veilig Thuis een melding heeft gedaan bij de kinderbescherming is onbekend. Breeveld vermoedt dat het om een misverstand gaat, omdat de ouders vaak naar hun huisarts gingen. De huisarts vond dat zij te vaak langskwamen, waarna op zoek gingen naar een andere arts. In de tussentijd bleek de melding die bij Veilig Thuis was binnengekomen al in werking gesteld en ging de kinderbescherming over tot een spoeduithuisplaatsing.

De ouders zouden de zorg voor de jongen niet meer aankunnen en zouden niet op de juiste plek wonen om de correcte zorg te verlenen, zo luidt het verweer. Maar volgens de advocaat van de ouders heeft de jongen juist nu warmte en herkenning nodig, iets wat hij niet in het verpleeghuis zal krijgen. Naar verwachting heeft de tienjarige Amir slechts enkele maanden te leven. Morgen behandelt de rechtbank in Assen de zaak. 

Door: Redactie Nationale Zorggids