Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Volgens de Raad van State zijn chronisch zieken niet gebaat bij het plan om het eigen risico in 2018 gelijk te houden en de zorgpremie daarvoor in de plaats te verhogen. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering ziet nauwelijks verbetering voor chronisch zieken. Dat meldt RTL Nieuws. 

Niet alleen brengen de plannen geen voordelen met zich mee voor chronisch zieken, ook gezonde verzekerden zitten nu toch vast aan tien euro extra per maand. Bovendien helpen eenzelfde eigen risico en een hogere zorgpremie de almaar oplopende zorgkosten niet in toom houden. Terwijl de formerende partijen zich juist daar op moeten richten, vindt de Raad van State.

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid waarschuwde er gisteren al voor: door het eigen risico volgend jaar niet te verhogen, zullen mensen voor 39 miljoen euro extra zorgkosten maken. Ze heeft jarenlang geprobeerd de zorgkosten te beteugelen, maar door het eigen risico te bevriezen dreigen deze weer op te lopen.

Zorgeconoom Piet de Bekker is het met Schippers eens. “Het gelijk houden van het eigen risico is een politieke maatregel om de maatschappelijke onrust te dempen. Dit is een kortstondige oplossing, die nauwelijks impact heeft op de verdeling van de lasten. Er wordt hiermee ook niet gekeken hoe we de zorgkosten op langere termijn kunnen aanpakken”, aldus De Bekker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids