Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

Demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie is door de burgemeester van Amersfoort opgeroepen om de uitzetting van een vijfjarig jongetje met het syndroom van Down tegen te houden. Lucas Bolsius stelt dat de Iraakse jongen, die samen met zijn moeder en broertje gevlucht zijn, in Nederland moet kunnen blijven. De petitie die hierom vraagt is al 15.000 keer getekend. Dit meldt NOS.

De vijfjarige Zuzu dreigt met zijn moeder en broertje uitgezet te worden. Hun asielaanvraag werd vorige maand afgewezen, waardoor zij terug moeten naar hun land van herkomst Irak. Burgemeester Bolsius spreekt van een “uitzonderlijke en schrijnende situatie”. Eerder vluchtte het gezin al vanuit Irak naar Syrië. Daar woont de Palestijnse vader nog met Zuzu’s zusje. Geprobeerd wordt nu om de jongen op medische grond in Nederland te houden. Ook verschillende BN’ers zoals Claudia de Breij en Henk Westbroek hebben zich ingezet voor de jongen en zijn moeder en broertje.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet het niet zo zijn dat Nederland gaat dienen als ziekenhuis van de wereld. Er zou bij de asielaanvraag altijd worden gekeken naar de omstandigheden van de aanvrager. Soms kan de benodigde zorg ook verleend worden in het land van herkomst.

Bolsius zet in op de discretionaire bevoegdheid van demissionair minister Blok om een uitzondering te maken. Hij kan beslissen om de jongen in Nederland te laten verblijven. Het ministerie wil niet ingaan op de individuele zaak van Zuzu.

Door: Redactie Nationale Zorggids