Normal_rss_entry-110319

Presentator en cabaretier Marc de Hond heeft Tennisvereniging LVT Best uitgeroepen tot ‘meest rolstoel-ontoegankelijke plek van Nederland'. De Hond had mensen op zijn Facebookpagina opgeroepen foto’s of filmpjes op te sturen van plaatsen die niet goed begaanbaar zijn voor rolstoelgebruikers. Hij deed dit in het kader van de Week van de Toegankelijkheid begin oktober.

De Hond koos een aantal inzendingen uit waar zijn volgers uit mochten kiezen. Door een steile trap is de kantine van LVT Best op dit moment totaal niet bereikbaar voor minder-validen. De tweede plek is voor Station Wolfheze. Doordat bepaalde sporen alleen maar met een trap te bereiken zijn, kunnen mensen in een rolstoel alleen via Arnhem naar Utrecht reizen.

Als prijs krijgt Tennisvereniging LVT Best het aanbod dat het bedrijf Thyssenkrupp, dat gespecialiseerd is in het leveren van toegankelijkheidsoplossingen voor mindervaliden, de situatie in de kantine gaat verhelpen. Ook het probleem op station Wolfheze wordt trouwens verholpen; dankzij de verkiezing van De Hond hebben de gemeente en ProRail het probleem opgepakt.

De Hond zit al jaren in een rolstoel na een fout een tijdens een operatie. Hij heeft zich ontpopt tot een ambassadeur van de toegankelijkheid in Nederland. Vorige maand kaartte hij de problemen aan waar rolstoelgebruikers tegen aan liepen in de vliegtuigen van Transavia. Mindervaliden zouden door andere passagiers naar de toilet moeten worden getild als zij daarvan tijdens de vlucht gebruik zouden willen maken.

In het kader van de ‘inclusieve samenleving’ is het vanaf januari 2017 wettelijk verplicht voor bedrijven, instanties en openbare gebouwen om kleine aanpassingen te doen zodat zij beter toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Door: ANP