Normal_rolstoel_beperking_wajong_pgb_handicap

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in vijf jaar tijd zes sterfgevallen in gehandicaptenzorginstellingen onderzocht, waarbij de nachtzorg niet voldeed aan de eisen. In één van de instellingen overleed een cliënt omdat het uitluistersysteem niet efficiënt werd gebruikt. Het systeem liet een klap horen, maar personeel mocht pas kijken bij aanhoudend geluid. Dat meldt NOS. 

“Dit kan een topje van de ijsberg zijn. We weten nu dat uitluisteren nu bijna in elke instelling wordt gebruikt. Er kunnen nog veel meer gevallen zijn. Het zou ook kunnen gaan om ernstig letsel – dat er toch iets heel erg vervelends is gebeurd – met grote gevolgen”, zegt gezondheidsjurist Brenda Frederiks. Calamiteiten anders dan overlijden dienen ook gemeld te worden bij de inspectie.

Jaarlijks ontvangt de IGJ 36 meldingen van dodelijke calamiteiten in gehandicapteninstelling. Maar daar tot nu toe slechts zes van onderzocht door de inspectie. Volgens de inspectie heeft dit te maken met de interne onderzoeken van de instellingen zelf. Want alle incidenten worden intern onderzocht, onder leiding van een externe en onafhankelijke voorzitter. De resultaten van deze onderzoeken worden door de IGJ beoordeelt.

De zes instellingen waar een cliënt is overleden hebben allen verbetermaatregelen opgelegd gekregen, zoals een betere overdracht tussen medewerkers van de dag- en nachtdienst en afspraken maken over het gebruik van het uitluistersysteem. Of instellingen deze maatregelen doorvoeren is niet bekend bij hoofdinspecteur Joke de Vries. Bovendien is de uitvoering niet overal even goed. “We zijn nu bezig om na te gaan op welke manier al die instellingen de verbetermaatregelen die ze van ons moeten nemen ook daadwerkelijk invoeren”, aldus De Vries. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gaat ook uitzoeken wat de kwaliteit van de huidige nachtzorg in de gehandicaptensector is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids