Logo_caparis

Deze week gingen zo’n honderd medewerkers van sociale werkvoorzieningsbedrijf Caparis, samen met FNV Overheid, langs de wethouders van acht Friese gemeenten. Zij overhandigden de wethouders een petitie waarin ze de gemeenten oproepen te zorgen voor passend en beschut werk, ontwikkeling, begeleiding en terugkeergaranties voor mensen in de sociale werkvoorziening (SW). Dat meldt FNV. 

FNV ging samen met de medewerkers langs de gemeente Leeuwarden, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Drachten, Heerenveen, Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf. Onder de 2.500 medewerkers met een arbeidsbeperking heerst al maanden onrust. Vier van de acht gemeenten willen zich zonder goed alternatief terugtrekken uit de gemeenschappelijke regeling.

Eddy Veltink, bestuurder FNV Overheid: “Als de uittredende gemeenten Achtkarspelen, Leeuwarden, Ooststellingwerf en Weststellingwerf nou een dijk van een plan hebben voor een gedegen SW-bedrijf in de regio, dan is FNV Overheid de laatste die dit zou tegenhouden. Maar een plan hebben wij nog niet gezien. Dat betekent grote onzekerheid voor ruim 1.000 medewerkers. Die onzekerheid duurt al veel te lang. Er moet nu snel een oplossing komen.”

De onzekerheid voor de medewerkers van Caparis duurt nu al meer dan een jaar. De maat is vol en de Caparis-medewerkers en FNV Overheid willen dat de terugtrekkende gemeenten zich herbezinnen op hun besluit en de eisen van de SW-medewerkers inwilligen. De petitie, die door ongeveer 400 medewerkers van Caparis is getekend, bevat eisen als voldoende werk, diversiteit aan werk, passend werk, mogelijkheid voor ontwikkeling, voldoende begeleiding en een terugkeermogelijkheid (vangnet). 

Door: Redactie Nationale Zorggids