Normal_dementie_mantelzorger

In 2016 ontvingen meer dan 2 miljoen mensen zorg en ondersteuning. Daarmee kreeg bijna 16 procent van de volwassen Nederlanders die zelfstandig wonen, hulp bij dagelijkse handelingen, zoals het doen van het huishouden, zichzelf aan- of uitkleden en het verzorgen van wonen. Zorg en ondersteuning werd vooral gegeven door mensen uit het sociale netwerk en betrof met name hulp bij het huishouden. De mensen die zorg en ondersteuning ontvingen, kregen in 2016 gemiddeld ruim 10 uur per week hulp. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De zorg en ondersteuning gaat vooral naar mensen met ernstige lichamelijke beperkingen, ouderen, alleenwonenden en mensen met een laag inkomen. In 2016 kreeg ruim 9 procentvan de volwassen zelfstandig wonende Nederlandse bevolking deze hulp van informele helpers, zoals de partner, volwassen kinderen, ouders, buren, vrienden of vrijwilligers. Van publiek en particulier gefinancierde professionals kregen zij minder vaak zorg en ondersteuning: respectievelijk 7 procent en 3 procent.

De meest ontvangen zorg en ondersteuning was hulp in het huishouden; 12 procent van de Nederlanders kreeg deze hulp. Begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging  kregen Nederlanders minder vaak.

Het grootste deel van het gemiddeld aantal uren ontvangen zorg en ondersteuning per week, namelijk 7,5 uur per week, werd gegeven door informele helpers. Daarmee werd in totaal bijna driekwart van de ontvangen zorg en ondersteuning vanuit het sociale netwerk geboden. Gemiddeld ontvingen zorggebruikers ruim twee uur per week publiek gefinancierde hulp en minder dan een uur per week particulier gefinancierde hulp. Bij alle type helpers geldt dat de meeste uren worden besteed aan huishoudelijke hulp. Dat geldt voor bijna 90 procent van de particulier gefinancierde hulp, voor 67 procebt van de informele hulp en voor 42 procent van de publiek gefinancierde hulp. 

Door: Redactie Nationale Zorggids