Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Zeker zeven zorgaanbieders in de regio Nijmegen gaan de juridische strijd aan tegen de keuze van gemeenten om tientallen zorgaanbieders buiten de aanbesteding te houden. Hierdoor komen zevenhonderd cliënten die via de gemeente zorg ontvangen zonder aanbieder te zitten. Met een kort geding willen onder andere Kenniscentrum ADHD en Autisme en thuiszorgorganisaties Evital, Dahlia Kracht en Zahet alsnog een plek in de gemeentelijke zorgmarkt bemachtigen. Dat meldt de Gelderlander. 

De gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Mook en Middelaar willen tussen 2018 en 2021 met slechts 67 van de 125 aanbieders een contract aangaan. Deze zes gemeenten vinden dat er een overvloed aan zorgaanbieders is, waardoor de kwaliteit van zorg niet meer te waarborgen is. De gemeenten zijn bovendien van mening dat zorgaanbieders onbedoeld extra cliënten aantrekken, waardoor alleen maar meer kosten worden gemaakt.

De cliënten die door de keuze van de gemeenten geen zorgaanbieder meer hebben, moeten op zoek naar een nieuwe instantie. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. “Het kenniscentrum biedt zorg die je nergens anders vindt”, vertelt een ongeruste cliënt. Het gaat om het leveren van dagbesteding, thuiszorg of psychologische begeleiding.

Het kort geding wordt aangespannen door de kleinere zorgaanbieders Stichting Multidag, Kenniscentrum ADHD en Autisme, Evital, Dahlia Kracht, Zahet, Seuren en cooperatie MultidagUA. Het kan zijn dat meer zorgaanbieders zich bij het initiatief aansluiten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids