Normal_geld_rekenmachine_belasting

Vakbond FNV wil al tijdenlang met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de tafel om een cao af te spreken voor werkenden met een arbeidsbeperking. VNG weigert dit pertinent omdat het in 2013 niet het sociaal akkoord ondertekende. In dit akkoord staat namelijk de afspraak om een cao te maken voor mensen die beschut werk doen. Dat meldt Trouw.

Omdat de VNG het sociaal akkoord niet heeft ondertekend, ontbreekt het plichtsgevoel bij de organisatie. Bovendien zijn gemeenten van mening dat het budget voor het creëren van beschut werk te laag is en daarom willen ze niet meewerken aan een cao.

De VNG liet professor Roel Bekker onderzoeken of mensen met een arbeidsbeperking een cao, ofwel arbeidsvoorwaarden, nodig hebben. Beschut werk doet nu namelijk nog flink onder voor ‘normaal’ werk en ontbreekt een pensioen of het recht op een reiskostenvergoeding. Wie beschut werk doet krijgt ook geen verlof en wordt niet doorbetaald als hij ziek is.

Bekker heeft op de werkvloer weinig klachten gehoord, maar denkt dat dit deels komt door de assertiviteit van de medewerkers. Mensen met een arbeidsbeperking zijn niet snel geneigd om voor zichzelf op te komen, zegt de professor. Als deze mensen een cao krijgen, kan dit zo'n 100 miljoen euro gaan kosten. Bekkers’ advies is om voorlopig nog niet met FNV om de tafel te gaan voor een landelijke cao. “De huidige situatie heeft onbevredigende kanten, maar de gemeenten zitten nog volop in de vormgeving van beleid”, zegt hij over de Participatiewet die pas sinds 2015 van kracht is. En hier kan de VNG zich in vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids