Logo_thomashuis_logo_beperking

Twee ex-beheerders van Thomashuis Middenmeer zijn mogelijk verantwoordelijk voor de mishandeling van bewoners met een verstandelijke beperking. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) rondt momenteel een onderzoek af naar de voorvallen. In september maakte een ouder melding bij De Drie Notenbomen (DDN), de franchiseorganisatie van Thomashuizen. Ouders haalden hun kinderen weg nadat er meerdere klachten binnen kwamen over het echtpaar dat de locatie beheerde. Dit meldt Skipr.

De IGJ i.o. kwam in actie en heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie laten uitzoeken wat zich heeft voorgevallen bij Thomashuis Middenmeer. De ex-beheerders deden zelf melding bij de inspectie over de klachten die waren binnengekomen. Zij zijn daartoe verplicht onder de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg.

Afgelopen woensdag is officieel aangifte van mishandeling gedaan tegen het echtpaar. Oud-medewerkers komen ook met verhalen naar buiten over mishandeling binnen de instelling. Zo zouden de jongvolwassen bewoners water over zich heen gegooid krijgen als ze niet deden wat werd opgedragen, moesten ze uren op een strafbankje zitten en werden ze bij slecht gedrag zonder eten naar bed gestuurd.

Één van de oud-medewerkers noemt de situatie in het huis onmenselijk. “Ik zou mijn eigen kind naar niet naartoe brengen. Het is onveilig en totaal niet liefdevol.” Volgens haar werd er een toneelstuk opgevoerd wanneer ouders op bezoek kwamen, en werden verwondingen afgedaan als een iets te wild spelletje. De ex-beheerders ontkennen alle verhalen van mishandeling.

Inmiddels zijn de bewoners weer teruggekeerd naar Thomashuis Middenmeer, waar nu een interim-team zorg verleent. DDN zegt dat dit team zich “met het oog op het terugkeren van de rust en het garanderen van een warm en liefdevol thuis” inzet voor de bewoners tot een geschikte nieuwe zorgondernemer is gevonden. Ook stelt DDN dat “situaties zoals in Thomashuis Middenmeer – onafhankelijk van wat waar of onwaar is – niet passen bij de Thomashuizen”. Ieder Thomashuis voldoet aan de verplichten van de wet.

Door: Redactie Nationale Zorggids