Normal_fnv_logo

FNV Overheid en FNV Uitkeringsgerechtigden vinden dat een landelijke regeling met arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de Participatiewet hoog op de agenda moet bij de Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarom voerden zij op 1 december in naaktpakken actie aan de start van de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG. Dit meldt de FNV.

FNV Overheid en FNV Uitkeringsgerechtigden voeren actie voor werknemers in de Participatiewet.
Peter Wiechmann, bestuurder FNV Overheid: “Er moet duidelijkheid komen voor de duizenden mensen in de Participatiewet. Zij voelen zich uitgekleed en in de kou staan. De VNG blijft deze groeiende groep nog steeds negeren als het gaat om afspraken over loon, reiskosten, verlof, ontwikkeling en pensioen.”

VNG zegt dat er onvoldoende draagvlak is bij gemeenten om een landelijke regeling af te spreken, maar de FNV merkt in gesprekken met gemeenten dat zij hier juist op wachten. Wiechmann: “VNG verschuilt zich achter de term van ’het ontbreken van draagvlak’, maar het draait uiteindelijk natuurlijk om geld. Er gaat onvoldoende geld vanuit het Rijk naar gemeenten en dat tekort komt nu op het bordje van de meest kwetsbare werknemers van Nederland. Het wordt tijd dat de VNG samen met ons om tafel gaat en gezamenlijk een vuist maakt voor meer geld van het Rijk voor een cao Participatiewet.”

Werkgevers en werknemers hebben in het Sociaal Akkoord van 2013 afgesproken dat er een cao moet komen voor mensen die gaan werken onder de Participatiewet. De VNG voelt zich hier niet toe geroepen, omdat zij geen medetekenaar is van dit akkoord. Een resolutie van de VNG uit 2013 blokkeert dan ook de komst van een cao. FNV vindt dat iedere werknemer in Nederland recht heeft op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, dus ook mensen met een arbeidsbeperking.

De Participatiewet ging trad 2015 in werking. Mensen met een arbeidsbeperking, die veelal een Wwajong- of WIA-uitkering ontvangen, worden gestimuleerd om te gaan werken. Echter zijn daarvoor niet voldoende beschutte werkplaatsen beschikbaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids