Normal_rolstoel_handicap

Mensen met een arbeidsbeperking die werken in de sociale werkplaats, doen dat tegenwoordig onder slechtere arbeidsomstandigheden dan voorheen. Hoewel sociale werkplaatsen geen nieuwe instroom meer hebben en zelfs op den duur moeten sluiten door de invoering van de Participatiewet in 2015, gaan veel werknemers in een soortgelijke functie verder op een beschutte werkplek. Het enige verschil is dat zij hiervoor minder loon krijgen, geen pensioen opbouwen en geen reiskosten krijgen. Dit meldt Trouw.

De sociale werkplaats moet langzaam plaatsmaken voor beschutte werkplekken. In de afbouwperiode worden steeds meer werknemers ondergebracht op de zogenoemde beschutte werkplaatsen, waar het goed mogelijk is dat zij ongeveer dezelfde werkzaamheden uitvoeren als voorheen. Wie nog onder de Wet Sociale Werkvoorziening valt, kan tot wel 130 procent van het minimumloon verdienen. Ook hebben deze werknemers recht op pensioen, extra vrije dagen en een vergoeding in de reiskosten. Wie echter onder de Participatiewet aan het werk is gesteld, krijgt alleen het minimum loon. Voor deze groep is er geen cao en de arbeidsvoorwaarden zijn behoorlijk karig te noemen.

Dit pakt vooral negatief uit voor mensen die enige tijd uit de running waren, bijvoorbeeld door (verergering van) lichamelijke klachten. Als zij aan het einde van 2014 thuis komen te zitten en hun contract verliezen maar na 2015 opnieuw worden aangenomen, zien zij hun inkomsten beduidend achteruit gaan. “Op dit moment ziet beschut werk er inderdaad nog niet anders uit dan werken in het sociale werkbedrijf”, zegt Jan-Jaap de Haan Cedris, de branchevereniging van sociaal werk. “De stoel die door een WSW’er die vertrekt, mag worden ingevuld door iemand die beschut werk doet.”

Gemeenten zouden niet goed weten hoe zij beschutte werkplaatsen vorm moeten geven, omdat tot voor kort niet duidelijk was wat zo’n werkplek precies inhoudt. Het creëren van beschutte werkplekken is nog altijd problematisch voor veel gemeenten. Het quotum van 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking is nog lang niet behaald.

Door: Redactie Nationale Zorggids