Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Woensdag 20 december bieden Wajongers hun sollicitatiebrieven aan een delegatie van de commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan tijdens een actie bij de Tweede Kamer. De brieven worden aangeboden aan Kamerleden Linda Voortman van Groen Links, Jasper van Dijk van de SP, PvdA’er Gijs van Dijk en Corrie van Brenk van partij 50PLUS. Dat meldt FNV. 

Daarnaast zal de FNV Wajonggroep proberen met een lawaaiactie op een podium op het Plein de aandacht te trekken van de politici die op dat moment in de Tweede Kamer de begroting bespreken. Met onder anderen een rapper, een band en het Plein vol mensen met toeters en bellen hoopt de Wajonggroep het kabinet er van te overtuigen dat de korting op hun uitkering echt niet mag doorgaan.

Het is de tweede keer dat de FNV actie voert op het Plein tegen de aangekondigde korting op de Wajong. Hierdoor gaan tienduizenden Wajongers er vanaf 1 januari 2018 flink op achteruit. In het regeerakkoord is afgesproken dat mensen met een beperking in het nieuwe jaar ruim 5 procent op hun uitkering worden gekort.

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, gaan 70.000 Wajongers met arbeidscapaciteit vanaf 1 januari 2018 van 75 procent naar 70 procent van het minimumloon. Concreet betekent dit dat ze 80 euro per maand minder te besteden hebben. Deze bezuiniging is door de economische opleving absoluut niet meer nodig en raakt de meest kwetsbare groep. Daarnaast heeft de overheid zich niet aan de afspraak gehouden; er zijn bij lange na niet genoeg banen geschapen voor mensen met een arbeidsbeperking. Ondanks dat de regering haar deel van de afspraak dus niet nakomt, worden de Wajongers wel gewoon gekort.

Door: Redactie Nationale Zorggids