Normal_scootmobiel__oudere__invalide

Mensen in de regio van Zwolle die via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aanspraak maken op hulpmiddelen, komen vaak met lege handen thuis. Het afgelopen jaar regende het klachten over de aanbieder van onder andere rollators, rolstoelen en scootmobielen. De gemeente start in 2018 een aanbestedingsprocedure om er een tweede aanbieder bij de krijgen, wat de keuze voor klanten moet vergroten. Dit meldt De Stentor. 

Hoewel de gemeente op de hoogte is van de klachten over Welzorg, is het contract tussen beide partijen verlengd met negen maanden. Dit is volgens de gemeente omdat de zorgaanbieder de afgelopen maanden al verbeteringen heeft doorgevoerd. Toch wordt gezocht naar een tweede partij die ook hulpmiddelen kan verlenen via de Wmo. Mensen met een beperking, ouderen en patiënten die tijdelijk hulpbehoevend zijn, kunnen aankloppen voor hulp.

Maar die hulp komt niet altijd op tijd. Zo is er een klant die wegens ernstige rugpijn in een rolstoel zit. Zij belde over het vervangen van de wielen van haar rolstoel, wat pas een maand later plaatsvond. Ook werden de verkeerde wielen gebruikt, waardoor gebruik van de rolstoel nu pijnlijk is. Niemand bij Welzorg of de gemeente kon er voor zorgen dat de vrouw tijdens de feestdagen toch in haar rolstoel naar buiten kon door de willen om te wisselen. Ook wordt geklaagd over de bereikbaarheid en wachttijden en willen klanten beter gehoord worden door Welzorg, dat inmiddels bijnamen als Kwelzorg en Hellzorg heeft gekregen.

Op 22 februari wordt in Zwolle een protestmars georganiseerd. Vlak voor de gemeenteraadverkiezingen wordt zo geprobeerd om de hulpmiddelenzorg in de regio te verbeteren. Vanaf oktober 2018 zal de aanbestedingsprocedure voor een tweede partij zijn afgerond en kunnen klanten kiezen uit twee aanbieders voor hulpmiddelen. “Met de nieuwe aanbesteding zorgen we ervoor dat we in de toekomst de kwaliteit en service kunnen bewaken”, aldus wethouder Eefke Meijerink.

Door: Redactie Nationale Zorggids