Normal_blindenstok_blind_slechtziend

Onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut denken dat blinden in de nabije toekomst weer kunnen zien. Dat zij over vijf jaar weer over straat kunnen lopen zonder daarvoor een stok of andere begeleiding nodig te hebben. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Pieter Roelfsema is directeur van het Nederlands Hersensinstituut en hoofdonderzoeker. Hij laat weten dat het onmogelijk is om blinden weer met hun ogen te laten zien, want hun oogzenuw is onherstelbaar beschadigd. Daarom is het de bedoeling om blinden te voorzien van een bril met camera die via sensoren beelden stuurt naar de hersenen. Dit is echter alleen mogelijk als de blinde eerste een omvangrijke hersenoperatie wil ondergaan.

Deze hersenoperatie is nu voor het eerst op apen getest en met succes. De onderzoekers implementeerden bij een resusaap zo’n duizend elektroden in het hersengebied dat beelden maakt van de wereld. Het idee is niet nieuw en niet geheel onomstreden. Enkele decennia geleden startte Amerikaan William Dobelle al met het onderzoek. Omdat het in Amerika niet mocht, ging hij met zestien patiënten op reis naar Europa zodat hij daar een chip in hun hersenen kon plaatsen.

Eén van de patiënten vertelt dat het moment nadat de elektroden werden aangezet, zijn hoofdpijn almaar erger werd. Daarnaast kon hij steeds slechter praten en hallucineerde hij zelfs. “Hersenvocht droop langs mijn oren. Ik realiseerde me dat dokter Dobelle hier minder van wist dan ik had gedacht. Maar ik kon niet anders dan doorgaan. Het spul zat al in mijn hoofd”, aldus Jens Naumann. Hij zag dan wel iets, maar niet wat hij of de wetenschapper voor ogen had. Daarom pakken de Nederlanders het nu anders aan en doen ze proeven op apen. Overigens benadrukt Roelfsema dat de apen goed worden behandeld en dat zij geen last hebben van bijwerkingen.

“We ontwikkelen nu een programma dat de camerabeelden zo goed kan bewerken dat de patiënt straks alleen dingen ziet die voor hem relevant zijn. Als je bijvoorbeeld buiten loopt, is het reclamebord even boven de weg totaal onbelangrijk. Je wilt de stoeprand zien en de obstakels. Alleen deze hoofdzaken, dus niet de bijzaken, sturen we straks naar de hersenen”, zegt Roelfsema over de vooruitgang die hij en zijn onderzoeksteam boekt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids