Normal_rolstoel_beperking_handicap

De gemeente Lingewaard heeft een keuringsarts gedwongen om een medisch rapport van een vrouw in een rolstoel aan te passen. Zij had voorzieningen voor in huis aangevraagd en de keuringsarts keurde dit in een rapport goed. Zo blijkt uit het rapport dat de vrouw opvroeg bij de keuringsinstantie. Een ander rapport in handen van de gemeente bevatte andere informatie. Daarin werd haar aanvraag voor voorzieningen afgekeurd. Dat meldt Omroep Gelderland. 

De arts zegt inderdaad foutief te hebben gehandeld, vanwege de druk die de gemeente op hem zette. Hij werkte nog maar net bij keuringsorganisatie Sciopeng en wist niet nog wat de werkwijze was, zo geeft hij aan. De arts dacht de beperkte vrouw alleen te moeten keuren voor een parkeerkaart voor gehandicapten, maar in werkelijkheid ging het om allerlei taken die zij thuis zelfstandig moest doen.

In het rapport stelde hij daarom dat de vrouw recht had op de aangevraagde voorziening, wat in zijn ogen enkel om een parkeerkaart ging. Dit speelde zich af in juli 2017. Een maand later bleek de gemeente het niet eens te zijn met het rapport en vroeg het de arts daarom om deze te wijzigen. Waar het toen nog een vraag was, werd het begin september ineens een dringend verzoek om het rapport aan te passen.

Waar het volgens aanvraagster Carla Claassen vooral wringt is dat zij op geen enkel moment is ingelicht over een aangepast rapport, terwijl dat wel zou moeten. “Vanwege (tijds)druk alsmede een langdurige technische storing op de laatste dag, waardoor er gedurende de gehele middag geen e-mailverkeer mogelijk was, zag verweerder geen kans het rapport rustig na te kijken of dit nog met klaagster te bespreken”, aldus de advocaat van de arts. De arts weet nu dat hij het anders had moeten aanpakken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids