Logo_the_undateables_bnn_beperking

BNN-programma The Undatebales zal komend seizoen doorgaan onder de naam The Dateables. Hiermee wil de tv-zender tegemoet komen aan het kritiek over de manier waarop mensen met een beperking worden geworven voor het programma en de verwijzing dat mensen met een handicap niet geschikt zijn voor dating. Het programma volgt jonge mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking in hun zoektocht naar liefde. Dit meldt Het Parool.

Het programma is overgenomen van het gelijknamige ‘The Undatebales’ uit Groot-Brittannië. Hoewel de eerste seizoenen onder diezelfde naam werden geproduceerd, zal het nieuwe seizoen de naam The Dateables dragen, wat juist moet nuanceren dat iedereen geschikt is voor dating en liefde. “Wat ons betreft is iedereen altijd al ‘dateable’ geweest, daar mag geen twijfel over ontstaan dus hebben we de naam veranderd”, aldus een woordvoerder van BNN.

Afgelopen zomer raakte het programma in opspraak door de agressieve werving van mensen die volgens de redactie ‘undateable’ zijn. Zo werd een jonge vrouw via Facebook benaderd omdat zij een wijnvlek op haar gezicht heeft, en daarmee het stempel ‘beperkt’ kreeg. Zij heeft zelf echter geen enkel probleem met de wijnvlek en vindt het kwetsend dat de medewerker van het programma er vanuit ging dat zij hierdoor moeite heeft met het vinden van liefde. Vergelijkbare gevallen kwamen naar buiten, waarop BNN excuses aanbood voor de wervingstechniek. De tv-zender heeft gekozen voor een iets andere manier van kandidatenwerving voor het vijfde seizoen. The Dateables is vanaf 23 januari iedere dinsdag te zien op 21.15 op BNNVARA op NPO3.

Door: Redactie Nationale Zorggids