Normal_politiebordje._politie

Een vrouw met het syndroom van Down en dementie kreeg afgelopen zomer een boete omdat ze in de auto geen gordel droeg. Haar vertegenwoordig is hiertegen in beroep gegaan, maar dat beroep is in eerste instantie afgewezen. Morgen staat hij alsnog namens haar voor de rechter, om de boete tegen te houden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De 49-jarige vrouw zat op de dag dat ze de boete kreeg samen met haar broer in de auto. Ze kreeg een angstaanval en wilde daarna haar gordel niet meer omdoen. Haar broer besloot haar naar een zorginstelling te brengen, maar op de route kwamen ze middenin een verkeerscontrole. De agent gaf toestemming om door te rijden zonder gordel, maar schreef tegelijkertijd een boete van 150 euro uit. Als het aan haar vertegenwoordig Jaap Wijnman ligt, ligt de schuld bij geen van beiden. Niet haar broer of de vrouw zelf.

Wijnman tekende een beroep aan, maar deze werd door het Openbaar Ministerie (OM) afgewezen omdat de vrouw (of haar broer) geen ontheffing had aangevraagd voor het niet dragen van een gordel uit  medische overwegingen. Hoewel Wijnman begrijpt dat de agent deed wat hij moest doen, neemt hij het gedrag van het OM wel kwalijk omdat deze de ziekte(s) van de vrouw niet in overweging neemt. “Er wordt geen rekening gehouden met de toestand van Nancy, terwijl we allemaal weten hoe groot de impact van dementie is, laat staan op die van een Downpatiënt”, aldus Wijnman die dinsdag verwacht wordt in de rechtbank. 

Door: Redactie Nationale Zorggids