Normal_webcam__digitaal__data__privacy

Een Hengelose man werft online mensen met een arbeidsbeperking om sekswerk te doen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen actie ondernemen tegen de website, maar staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken zegt weinig te kunnen doen. Onder andere de PvdA en de SP nemen daar geen genoegen mee en stellen dat de overheid kwetsbare jongeren, zoals Wajongers, moet beschermen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking, kunnen via de Wajong een uitkering krijgen en passend werk zoeken. Via een speciaal opgerichte website wordt nu ook sekswerk aangeboden als optie voor deze jongeren. Een man uit Hengelo zit achter de de website, waarbij de kwetsbare jongeren worden gevraagd voor sekswerk via de telefoon of webcam. Dit mag, omdat zij tot maximaal 200 euro mogen bijverdienen naast hun Wajong-uitkering.

Hoewel de constructie legaal is, is het absoluut niet wenselijk. Daarom willen verschillende Tweede Kamer-leden dat Van Ark harder optreedt en de website verbiedt. “Het kwalijke is dat deze site zich richt op kwetsbare jonge mensen”, aldus Gijs van Dijk van de PvdA. “De overheid heeft de taak om deze kwetsbare jongeren te beschermen.” Van Ark zegt dat Wajongers inderdaad niet blootgesteld moeten worden aan deze werkzaamheden, maar zegt zelf niet veel te kunnen doen. Er zijn geen klachten ingediend tegen de website.

De diensten verlopen via een legaal platform en daarom is de Hengelose man niet schuldig aan een stafbaar feit. Hij zegt alle Wajongers voor te lichten en dat er geen dwang in het spel is. Ook de uitbater van het platform waarop de seksuele diensten worden aangeboden, zegt dat er geen sprake is van illegale activiteiten. “Allerlei particulieren kunnen zich bij ons inschrijven om via ons webcamplatform diensten aan te bieden”, zegt de woordvoerder van het platform. “We kennen de particulier en het is legaal wat hij doet.”

Door: Redactie Nationale Zorggids