Logo_alescon

Vrijdag sloten FNV en sociaal werkvoorzieningsbedrijf (SW) Alescon een akkoord over de uitvoering van het vonnis van de rechtbank over de honderden gedupeerde medewerkers met een arbeidsbeperking. Deze werkten sinds 2011 via een eigen uitzendconstructie via AwerC-Flex bij Alescon en liepen daardoor arbeidsvoorwaarden mis. Afgesproken is dat de werknemers alsnog alles krijgen nabetaald. Tevens komen de medewerkers per 1 januari 2018 in vaste dienst bij Alescon. Dat meldt FNV. 

De rechter stelde de vakbond eerder vorige maand in het gelijk, maar toen nog gaf het Drentse sw-bedrijf aan in beroep te gaan. Dit hoger beroep is nu van tafel. Gea Lotterman, bestuurder FNV: “Met dit akkoord is een passende oplossing voor deze zaak bereikt. De medewerkers zijn heel erg blij dat hun onzekerheid nu voorbij is en dat zij binnenkort hun gemiste arbeidsvoorwaarden kunnen verwachten.”

Eind 2015 kwam de FNV via leden op het spoor dat een grote groep Alescon-medewerkers niet volgens de cao SW werd verloond, maar via de uitzend-cao. Toen Alescon (Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarlo) na herhaaldelijk verzoek geen afspraken wilde maken met de vakbond om dit recht te zetten, startte FNV in maart 2016 een rechtszaak met een positieve uitspraak in december tot gevolg. De uitspraak heeft geleid tot veel commotie in de politiek, maar dsar is het de FNV nooit om te doen geweest.

Door: Redactie Nationale Zorggids