Normal_justitie__rechtbank

Tegen twee inwoners van Tobbergen in de provincie Overijssel is zeven jaar celstraf geëist voor het uitbuiten van een man die zwakbegaafd is. De 60-jarige Adje B. en de 47-jarige Gretha K. zouden slachtoffer Jeffery (32) jarenlang hebben uitgebuit, mishandeld en geld afhandig hebben gemaakt. De rechter sprak eerder deze week van een moderne slavenzaak. Het slachtoffer leefde onder erbarmelijke omstandigheden in een schuurtje in de tuin en moest zijn Wajong-uitkering afstaan aan het duo. Dit meldt NU.nl.

Jeffrey ontmoette het tweetal op een kermis, waar Adje B. en Gretha K. een zaak hadden. Het slachtoffer zou in het verleden hebben gekampt met gokproblemen en heeft bovendien ADHD en PDD-NOS. Het duo nam Jeffrey in huis en Gretha K. verklaarde hem als zoon te hebben gezien. Ze zegt zelfs voor hem op te komen door hem minder hard te slaan dan dat Adje B. deed. Het slachtoffer zou meerdere malen per dag geslagen worden, zo blijkt uit de eerste zitting in de rechtbank.

Met een IQ-score van 72 valt het slachtoffer in de categorie zwakbegaafd. Hij ontving een Wajong-uitkering, maar moest deze volledig afdragen aan het duo. De verdachten zeggen Jeffrey juist te hebben geholpen met het betalen van rekeningen en openstaande schulden en ontkennen alle beschuldigingen. Echter komen tijdens de zitting steeds meer details bovenwater over de erbarmelijke omstandigheden waar zij Jeffrey aan onderwierpen. Zo werd hij ‘s nachts opgesloten in het tuinhuis zonder sanitaire voorzieningen, moest hij 16 uur per dag en zeven dagen per dag werken zonder loon en werd voor ruim 400.000 euro verdiend aan de uitbuiting van het slachtoffer. Dit bedrag komt mede door een derde verdachte, die 24 kentekens en een pand op naam van Jeffrey zette.

RTV Oost meldt dat de verdachten al sinds juli vorig jaar vastzitten. De rechtbank zou gisteren verder gaan met de strafzaak, maar moest dit annuleren door ziekte van één van de rechters. Een nieuwe datum wordt binnenkort vastgesteld.

Door: Redactie Nationale Zorggids