Logo_mesazorg_logo

Nu zorgaanbieder MeSa Zorg haar herstelplan tijdig heeft ingeleverd, is het wachten op de beoordeling van de gemeente Overbetuwe. De gemeente verwacht dat de zorginstelling met zorgboerderij en trainingscentrum voor eind februari orde op zaken heeft gesteld. Zolang de zorg niet goed is, mag MeSa geen nieuwe cliënten aannemen. Dat melden Omroep Gelderland en Skipr. 

Wat er precies in het plan staat, is niet duidelijk. Ook is niet bekend of het plan aan de eisen voldoet. Momenteel zet de zorgaanbieder voor jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, gedragsproblemen of psychische problemen onvoldoende gekwalificeerd personeel in, waardoor de kwaliteit van zorg in gevaar komt.

De zorgaanbieder heeft een zorgboerderij waar het 24-uurszorg biedt aan jongeren en jongvolwassenen. Ook heeft MeSa een trainingscentrum waar jongvolwassenen begeleid wonen. Op beide locaties doen zich regelmatig problemen voor. Zo zitten jongeren van onder de 18 jaar op de zorgboerderij tussen drugsverslaafden.

Er wordt bovendien geen opgeleid personeel ingezet, maar vaak staan de stagiairs er alleen voor. Zonder afgeronde opleiding en ondersteuning van ervaren personeel, is het moeilijk voor hen om de  cliënten met diverse complexe problemen onder controle te houden. Daarom wordt de politie bij problemen vaak ingeschakeld, zegt een groep klokkenluiders. Zij verwachten actie van de gemeenten. De gemeente Overbetuwe heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de situatie bij MeSa.

Het zorgkantoor van Menzis is ondertussen ook een onderzoek gestart naar de problemen bij MeSa. Hoewel het zorgkantoor niet contractueel is verbonden met de instelling, zitten er wel een paar cliënten die van Menzis een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen.

De zorginstelling zelf zei eerder al het volgende: “Wij herkennen ons niet in het beeld dat geschetst wordt. Wij voldoen aan alle wettelijke eisen. Het is goed dat instanties alert zijn, maar in ons geval is dat ten onrechte. Wij vertrouwen op een goede uitkomst van de inspectie.” MeSa is in afwachting van de uitslagen van de onderzoeken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids