Normal_website_computer_laptop

Op een nieuwe website voor mensen met een chronische ziekte, aandoening of stoornis zijn twintig zelfmanagementprogramma’s verzameld. De website Beter Werken is ontwikkeld door onderzoeksinstituut NIVEL, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, het RIVM en JKVG (Vlaanderen). Dat meldt NIVEL.

Online hulpprogramma’s voor mensen met een beperking zijn op verschillende plekken op het internet te vinden, maar ze zijn niet allemaal even bereikbaar. De meeste programma’s zijn gemaakt voor mensen met een lichamelijke of geestelijke aandoening en zijn lastig te vinden. Verstandelijk beperkten kunnen online bovendien maar twee programma’s vinden. Om dit probleem op te lossen, hebben de samenwerkende organisaties een website ontwikkeld waarop alle zelfmanagementprogramma’s te vinden zijn.

Het doel van dergelijke programma’s is het ondersteunen van mensen met een fysieke beperking, verstandelijke handicap of psychische stoornis bij het vinden van werk of het door blijven gaan met werk. De programma’s op apps leren ze veelal nieuwe vaardigheden, maar waar het tot nu toe op vastloopt is het gebrek aan maatwerk. De meeste programma’s zijn niet gericht op een individu en ook is kennis- en ervaringsuitwisseling lastig. Als het aan NIVEL ligt, besteden de programma’s meer aandacht aan maatwerk en de bestaande kwaliteiten van de gebruiker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids