Normal_gevangenis_cel

Twee inwoners van Tubbergen in de provincie Overijssel hebben een celstraf opgelegd gekregen van respectievelijk vier en drieënhalf jaar.  De straf valt lager uit dan het OM had geëist. Het stel, een man van 60 en een vrouw van 47, mishandelden jarenlang een zwakbegaafde man. Ook werd hij door hen uitgebuit en maakten ze hem geld afhandig. Al eerder sprak de rechter over een moderne slavenzaak. Dat meldt de Telegraaf. 

De advocaten van het stel vinden de straf onacceptabel, terwijl het OM liever had gezien dat de man en vrouw net zolang de cel in gingen als dat zij de man misbruikten. Een andere man die terechtstond omdat hij de zwakbegaafde jongen gebruikte om een woning en elektronicabedrijf op zijn naam te zetten, is vrijgesproken.

De zwakgbegaafde man genaamd Jeffrey ontmoette het tweetal op een kermis, waar ze een zaak hadden. Het slachtoffer zou in het verleden hebben gekampt met gokproblemen en heeft bovendien adhd en PDD-NOS. Het duo nam Jeffrey in huis en de vrouw verklaarde hem als zoon te hebben gezien. Ze zegt zelfs voor hem op te komen door hem minder hard te slaan dan dat de verdachte man dat deed. Het slachtoffer zou meerdere malen per dag geslagen worden, zo blijkt uit de eerste zitting in de rechtbank.

Met een IQ-score van 72 valt het slachtoffer in de categorie zwakbegaafd. Hij ontving een Wajong-uitkering, maar moest deze volledig afdragen aan het duo. De verdachten zeggen Jeffrey juist te hebben geholpen met het betalen van rekeningen en openstaande schulden en ontkennen alle beschuldigingen. Echter komen tijdens de zitting steeds meer details bovenwater over de erbarmelijke omstandigheden waar zij Jeffrey aan onderwierpen. Zo werd hij ‘s nachts opgesloten in het tuinhuis zonder sanitaire voorzieningen, moest hij 16 uur per dag en zeven dagen per dag werken zonder loon en werd voor ruim 400.000 euro verdiend aan de uitbuiting van het slachtoffer. Dit bedrag komt mede door een derde verdachte, die 24 kentekens en een pand op naam van Jeffrey zette.

Door: Redactie Nationale Zorggids