Normal_werken_computer_studeren_rapport_administratie

Binnen de gehandicaptenzorg is er grote behoefte aan nieuwe technologische innovaties. De sector zegt dat het huidige aanbod niet overeenkomt met de wensen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking en het personeel. Een hackathon in april moet daar verandering in brengen. Daar wordt samen met 34 zorgorganisaties gewerkt aan innovaties die zo goed mogelijk aansluiten bij de problemen die geconstateerd zijn. Dit meldt Zorgvisie. 

Er worden met enige regelmaat hackathons opgezet om zo technologie te verbinden met de medische wereld. Tijdens zo’n hackathon, die vaak meerdere dagen duurt, komen innovators en zorgorganisaties samen om hun krachten te bundelen. Zo kan de innovatie zo goed mogelijk worden afgestemd op de praktijk. De hackathon voor de gehandicaptenzorg vindt plaats van 9 tot en met 13 april. Het is voor het eerst dat er voor deze sector zo’n evenement wordt georganiseerd.

Bestaande technologische innovaties slaan niet alleen goed aan bij de wensen van het personeel, maar is ook vaak te moeilijk voor de cliënten. “Technologie is te ingewikkeld en te talig in gebruik, waardoor een grote groep gebruikers wordt buitengesloten”, zo schrijven de organisatoren. “Daarom is het belangrijk met deze landelijke hackathon de verstandelijke gehandicaptensector op de kaart te zetten.” Zij hopen hiermee niet alleen technologische vooruitgang te creëren, maar ook de overheid te bereiken. Zij maken beleid dat zich voornamelijk richt op medische- en ouderenzorg en minder op de gehandicaptensector.

Door: Redactie Nationale Zorggids