Door: Esther van der Wallen

Team Onbeperkt070 deelde vorige week pluimen uit aan bedrijfsmanagers van winkels in het centrum, die goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Met deze actie wil Onbeperkt070 laten zien dat de stad barst van goede voorbeelden op het gebied van inclusie. Tegelijkertijd vroegen zij aandacht voor de Onbeperkt070-prijs, de Haagse beeldvormingsprijs die goede ideeën en initiatieven op het gebied van toegankelijkheid in Den Haag beloont. Dat meldt Smith Communicatie. 

Een toegankelijke stad is een stad zonder barrières: ook mensen met een beperking moeten onbelemmerd van de stad kunnen genieten. Dit betekent ook dat rolstoelen ruim baan hebben in winkelstraten, er liften aanwezig zijn in parkeergarages en openbare plekken geen hoge drempels hebben. Den Haag is hard bezig om toegankelijker te worden, maar er is nog veel te winnen. Team Onbeperkt070, bestaande uit de Hagenaars Ed Boonstoppel, Ferry Rouw en Eric Verbeek, deelde onder andere pluimen uit aan winkeliers en bedrijfsmanagers van winkels in het centrum.

Een aantal daarvan blonk uit in hun aandacht voor toegankelijkheid: zo beschikt de Bijenkorf over een draaideur met een langzame stand en brede gangpaden en bevatten veel winkels in zowel de nieuwe als de oude passage geen (hoge) drempels. De Haagse vestiging van Primark heeft zelfs een speciale kleedkamer en kassa voor mindervaliden. Winkels in de Passage, waaronder Nelson, Nespresso Boutique en de Apple Store zijn dankzij hun lage drempels en goede, adequate service ook bijzonder goed toegankelijk.


De Onbeperkt070-prijs is in 2017 in het leven geroepen om organisaties, ondernemingen en bewoners van de stad te betrekken bij het creëren van een toegankelijker Den Haag voor mensen met een beperking. De Onbeperkt070-prijs wordt uitgereikt aan goede ideeën of initiatieven die de stad toegankelijker maken. Voorbeelden hiervan zijn een dagelijkse vlog over leven met een beperking, een usb-poort op een rolstoel, salsadansen in een rolstoel of indoornavigatie die blinden de weg wijst in grote gebouwen, zoals ziekenhuizen of overheidsgebouwen.

De prijs wordt op maandag 19 maart uitgereikt door wethouder Karsten Klein in Hilton The Hague. Ideeën en initiatieven kunnen tot 1 maart worden ingezonden om mee te dingen naar verschillende prijzen, waaronder 7.500 euro ter ondersteuning van de uitvoering of realisatie. Inschrijven is mogelijk tot en met 1 maart 2018. 

Door: Redactie Nationale Zorggids