Normal_rolstoel_handicap

Woongemeenschap Het Dorp bij Arnhem gaat vernieuwen. Het Dorp, waar ongeveer 250 mensen met een ernstige fysieke of meervoudige beperking wonen, werd bekend dankzij de overleden Mies Bouwman die jaren geleden een stem gaaf aan zovelen die destijds nauwelijks werden gehoord. De woongemeenschap is al tientallen jaren open, maar is inmiddels toe aan een update. Daarom opent binnenkort een nieuw gebouw met 36 vernieuwende appartementen en worden binnenkort ook woningen gesloopt waarvoor er minder terugkomen. Dat meldt Trouw. 

Vermoedelijk neemt het aantal bewoners in Het Dorp de komende jaren nog af en zijn er over enkele jaren nog 150 bewoners over. Het is de bedoeling dat alle woningen worden voorzien van allerlei innovatieve technologische hulpmiddelen, waardoor bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.

Anne Hendriks werkt in Het Dorp en heeft een spasme waardoor ze in een rolstoel zit. “Ik zou niet meer zonder afstandsbediening kunnen die zorgt dat de deur opengaat, die de gordijnen opent of de televisie aanzet. Ik kan vrijwel alles bedienen vanuit mijn rolstoel. Het zijn kleine dingen die ervoor zorgen dat ik niet meteen hulp nodig heb van iemand en dat is veel waard”, legt Hendriks uit. En dat is precies wat Mies Bouwman voor stond: een eigen leven voor mensen met een beperking.

Door: Redactie Nationale Zorggids