Logo_toegankelijk

De gemeente Hardenberg is verkozen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland. Volgens een jury van deskundigen toont de gemeente dat mensen met een beperking prima kunnen meedoen in de samenleving als er flexibel wordt omgegaan met de regels. Afgelopen zaterdag werd een plakkaat overhandigd door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en juryvoorzitter Otwin van Dijk. Dat meldt de Telegraaf. 

De gemeente valt onder meer op doordat het op iedere afdeling van het gemeentehuis een beleidsmedewerker in dienst heeft die toegankelijkheid onder de aandacht brengt. Werkzoekende mensen met een beperking ervaren daar ook minder obstakels dan elders in het land omdat in Hardenberg echt wordt gekeken naar de kwaliteiten van een persoon en niet de beperkingen.

Niet alleen een jury, maar ook mensen met een beperking zelf mochten oordelen over de toegankelijkheid van hun gemeente. Zo kregen zij een enquête voorgelegd waarin vragen werden gesteld over de toegankelijkheid van openbare gebouwen in hun gemeente en het openbaar vervoer. Op basis van de enquête kwam een top vijf uit de bus: Hardenberg, Ermelo, Zwolle, Katwijk en Goes. Vervolgens was het aan de jury om na een inspectiebezoek aan deze gemeenten een winnaar uit te kiezen. 

De Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland is opgezet door Nederland Onbeperkt, een campagne die mensen met een beperking zichtbaar wil maken in de samenleving, en door Ongehinderd, een app waarin mensen kunnen laten weten hoe toegankelijk een gelegenheid is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids