Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

Afgelopen woensdag sprak staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken met Tweede Kamerleden over het programma Digitale Overheid. Hierbij werd benadrukt dat de gebruiker centraal staat bij de realisatie van de Digitale overheid. Ieder(in) heeft samen met een aantal organisaties een brief hierover aan Kamerleden gestuurd. Want is de gebruiker met een beperking hierbij wel voldoende in beeld? Dat meldt Ieder(in). 

Wie contact wil hebben met de overheid, kan dat op verschillende manieren doen. Het programma Digitale Overheid gaat over het communiceren met de overheid via website en apps. Denk daarbij aan MijnOverheid, DigiD en de Belastingdienst. Tijdens het overleg in de Tweede Kamer over dit onderwerp werd er meerdere keren aangegeven dat gebruikers centraal moeten staan bij de realisatie van deze diensten.

Er was echter weinig aandacht voor het gebruikersperspectief van mensen met een beperking. Daar schuilt een groot risico in: als een website of app niet vanaf het ontwerp voldoet aan de toegankelijkheidsstandaarden (zoals geschikt voor voorleessoftware, filmpjes ondertiteld, logische navigatie, eenvoudig en begrijpelijk taalgebruik), dan kunnen mensen met een beperking er geen gebruik van maken. En achteraf toegankelijk maken – als dat technisch al mogelijk is – kost veel geld.

Digitalisering is een mooie ontwikkeling en biedt een toenemend aantal mensen de kans om zelfstandig hun zaken met de overheid te regelen, aldus de verenigingen. Er zijn echter ook ruim anderhalf miljoen mensen die niet digitaal vaardig zijn of die vaardigheid verliezen door ziekte, ouderdom of ongeval. Voor deze mensen is het behouden en bieden van alternatieve manieren om met de overheid te communiceren cruciaal. Zoals een loket, een telefoonnummer of papieren formulieren.

Ieder(in), Oogvereniging, Maculavereniging, Dovenschap, LFB en ouderenbonden KBO-PCOB hebben voorafgaand aan dit overleg een brief hierover aan de Kamerleden gestuurd. Komende maanden zijn bepalend omdat een aantal wetsvoorstellen over digitalisering van de overheid rond de zomer aan de Tweede Kamer voorgelegd worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids