Normal_slechtziende_stemt

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen heeft gisteren een slechtziende voor de eerste keer zelfstandig kunnen stemmen met de OrCam MyEye – een kleine minicamera die realtime de tekst, bijvoorbeeld een stembiljet, voorleest die door de gebruiker wordt aangewezen. “Met de OrCam MyEye ben ik in staat om zelfstandig te stemmen. Ik heb nu tijdens het stemmen geen hulp van iemand anders meer nodig. Ik behoud hierdoor mijn privacy en mijn democratisch recht om te stemmen. Iets dat ik iedere slechtziende of blinde toewens,” aldus Lidwien Cornelissens, psychotherapeute. Dat meldt OrCam MyEye. 

Cornelissens is psychotherapeute in Leiden en gebruikt de OrCam MyEye bijvoorbeeld tijdens haar werk. Zo gebruikt zij de OrCam MyEye om vakliteratuur te lezen in plaats van dat deze voorgelezen wordt of dat zij deze in braille leest. “Ik ben zelfstandig ondernemer en de OrCam MyEye geeft mij heel veel vrijheid en onafhankelijkheid. Ook ga ik de OrCam MyEye inzetten tijdens groepstherapie. Met behulp van de OrCam MyEye kan ik namelijk heel eenvoudig de gezichten van mijn cliënten herkennen in plaats van dat ik alleen op mijn gehoor afga; iets dat heel vermoeiend is. Ik kan mijn energie dus weer steken in mijn vak!” aldus Cornelissens.

De OrCam MyEye is een draagbare, intelligente camera ontworpen voor mensen die blind of slechtziend zijn. De intuïtieve, lichtgewicht smart camera leest direct en discreet, geprinte en digitale tekst hardop voor en herkent gezichten en producten zoals bankbiljetten in real time. OrCam’s geavanceerde slimme herkenningssoftware reageert intuïtief op simpele gebaren. De OrCam is licht van gewicht, heeft een compact design en is ideaal voor gebruik thuis of onderweg. De OrCam maakt heel snel een foto en leest direct kranten, boeken, restaurant menu’s, etiketten op producten of tekst op informatieborden voor. De OrCam leest zelfs de tekst op het scherm van een computer of smartphone.

Op dit moment wordt de OrCam MyEye nog niet door alle zorgverzekeraars vergoed.