Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

Bij de komende formatie van de colleges moeten de ambities van het VN-verdrag Handicap en de inclusieve samenleving écht vorm krijgen. Vier burgemeesters en wethouders deden gisteren deze oproep aan het adres van Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid en Jantine Kriens, directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat meldt Ieder(in). 

Nu de verkiezingen voorbij zijn, gaan de politieke partijen in de gemeenten met elkaar onderhandelen over de plannen voor de komende vier jaar. Dit wordt vastgelegd in een nieuwe coalitieakkoord. Een goed moment dus om stevige afspraken te maken voor een inclusieve samenleving, vinden vier burgemeesters en wethouders.

Burgemeesters Otwin van Dijk van de Oude IJsselstreek en Victor Molkenboer uit Woerden deden samen met Theo Maas, wethouder in Someren en Marleen Sanderse, wethouder in Gooise Meren, een oproep. Gemeenten zijn samen met lokale partners een goede aanjager voor de inclusieve samenleving.

De bestuurders maakten ook een overzicht van de instrumenten die een gemeente kan inzetten. Ze boden ook voorbeelden van hoe gemeenten werken aan een inclusieve samenleving. De bestuurders stellen in hun oproep vier acties voor: neem het VN-verdrag op in de visie en het programma van het nieuwe college, ga de lokale dialoog aan, leg de uitkomsten vast in een lokale inclusieagenda en integreer de uitvoering van het VN-verdrag in een breed inclusiebeleid.

Door: Redactie Nationale Zorggids