Normal_rolstoel_handicap_beperking

Horeca, verzekeraars, vervoersbedrijven en andere aanbieders van goederen en diensten mogen mensen met een beperking niet anders behandelen dan mensen zonder beperking. Dit verbod geldt vanaf 14 juli 2016, toen de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) werd uitgebreid met het terrein goederen en diensten. Sindsdien behandelt het College voor de Rechten van de Mens regelmatig klachten over deze vorm van discriminatie. Dat meldt het College. 

Het College organiseert op 5 april een themazitting met drie zaken waarin mogelijk sprake is van ongelijke behandeling van mensen met een beperking bij het aanbieden van goederen en diensten. Alle partijen krijgen de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen. De oordelen van het College volgen ruim een maand later, rond 10 mei. Journalisten mogen bij de themazitting aanwezig zijn.

De eerste zitting betreft een zaak tegen een bank. Een vrouw met een verstandelijke beperking staat onder bewindvoering en zou geen rekening mogen openen bij de bank. In de tweede zitting stelt een vrouw met een visuele beperking dat haar assistentiehond een restaurant niet in mocht. De derde zitting gaat over een bedrijf in personenvervoer, dat volgens een man geen taxi's aanbiedt die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids