Normal_fnv_logo

FNV vindt dat er snel een structurele oplossing moet komen voor mensen met een arbeidsbeperking die moeilijk zelfstandig werk vinden. Het nieuwe beschutte werk komt nauwelijks van de grond. Bovendien is de banenafspraak ontoereikend om een grote groep mensen met een beperking duurzaam aan het werk te krijgen en te houden. Dit meldt FNV.

Het heropenen van de sociale werkvoorziening (SW) kan ervoor zorgen dat duizenden mensen met een arbeidshandicap weer kunnen meedraaien in de maatschappij. Dit schrijft FNV in een brief aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het spoeddebat over de sociale werkvoorziening aanstaande woensdag.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “De politiek moet de moed hebben te erkennen dat de uitvoering van de Participatiewet voor duizenden medewerkers nu een uitzichtloos bestaan betekent. Zij lopen nu een groot risico om nooit aan het werk te komen. Staatssecretaris Van Ark zal moeten erkennen dat de Participatiewet in dit opzicht voor een hele grote groep mensen faalt.”

Zo’n 80 procent van de mensen die op de wachtlijst stonden voor een plek bij een sociale werkvoorziening ten tijde van de invoering van de Participatiewet drie jaar geleden, is nog steeds niet aan het werk. De SW wordt in een rap tempo afgebroken terwijl veel gemeenten worstelen met de uitvoering van de Participatiewet.

De sociale werkvoorziening ‘nieuwe stijl’ kan niet alleen heel goed fungeren als veilig vangnet, maar juist ook als springplank. Het kan mensen met een beperking passend en regulier werk buiten het SW-bedrijf bieden. Kitty Jong: “Die combinatie maakt de SW zo waardevol. Het is hoog tijd dat de schellen van de ogen van de staatssecretaris vallen en dat zij ziet dat ingrijpen nodig is. En dat zij bij wet regelt dat de sociale werkvoorziening weer in ere wordt hersteld voor nieuwe instroom van werknemers met een arbeidsbeperking.”

Door: Redactie Nationale Zorggids