Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

De woonsituatie in asielzoekerscentra zorgt voor problemen bij jonge ernstig zieke asielzoekers en kinderen met een handicap. RTL Nieuws heeft twee dossiers ingezien waarin het duidelijk is dat de woonomstandigheden bijdragen aan enorme stress bij deze zieke kinderen. Dat meldt RTL Nieuws.

Zo zag de nieuwszender onder meer een dossier in van een 6-jarig jongetje met het Syndroom van Down. Hij woont met zijn moeder in een kleine ruimte in het asielzoekerscentrum in Amersfoort en is boos, zenuwachtig en bovenal gestrest. Daardoor maakt hij van alles kapot, zo blijkt uit het dossier dat is opgesteld door behandelaars en hulpverleners. Veilig Thuis en zorgorganisatie de Amerpoort hebben beiden hun zorgen geuit over de situatie en willen dat het jongetje samen met zijn moeder en broer naar een andere, veiligere plek verhuist.

Een vijftienjarige jongen met epilepsie woont eveneens in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Hoewel hij een tijdelijke verblijfsvergunning heeft, woont hij nog steeds in een kleine ruimte, samen met zijn ouders en zusjes. Door de slechte woonomstandigheden, heeft hij steeds vaker epileptische aanvallen, zegt zijn neuroloog. Ook veroorzaakt door stress. De neuroloog dringt er in een brief op aan om het gezin een eigen appartement te geven.

“Stress in een huiselijke omgeving kan van grote invloed zijn op de aandoening epilepsie en op de frequentie van aanvallen. Dat vraagt om een huiselijke, rustige omgeving, met mensen die weten om te gaan met de symptomen van de ziekte”, laat een andere neuroloog aan RTL Nieuws weten.

Dit zijn slechts twee voorbeelden in Amersfoort, maar Defence for Children zegt dat dit soort misstanden ook in andere asielzoekerscentra plaatsvinden. Tientallen kinderen met een ziekte of handicap lopen door de woonomstandigheden rond met ernstige stress en belanden daardoor geregeld in het ziekenhuis. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat in een reactie weten op zoek te gaan naar een passende oplossing voor de kinderen.

GroenLinks en PvdA maken zich ernstige zorgen over woonomstandigheden waar deze kinderen zich in bevinden. Ze willen dan ook dat het kabinet actie onderneemt en zieke kinderen voorziet van iets anders dan de standaard huisvesting in azc's. Inmiddels heeft CDA laten weten een debat hierover te willen aangaan, maar VVD maakt zich geen zorgen over de situatie. “Neemt niet weg dat er in de uitvoering dingen mis kunnen gaan. Goed dat daar dan aandacht voor is”, aldus VVD’er Malik Azmani.

Door: Redactie Nationale Zorggids