Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

Arbeidsbeperkten zullen niet gemakkelijker aan het werk komen door het nieuwe plan van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Ark wil meer arbeidsbeperkten aan het werk helpen door loondispensatie in te voeren. Werkgevers hoeven dan maar een deel van het minimumloon te betalen en de rest krijgt de beperkte werknemer betaald vanuit een subsidie van de gemeente. Maar door deze subsidieregeling zal de werkgelegenheid niet stijgen, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Dat melden NOS en de Telegraaf. 

Arbeidsbeperkten die parttime werken zullen door de nieuwe regeling meer willen gaan werken, omdat ze meer betaald krijgen. Maar wie voltijds werkt, zal benadeeld worden. Fulltime werkers krijgen door het nieuwe plan minder arbeidskorting dan reguliere werknemers die het minimumloon ontvangen. Ook arbeidsbeperkten met een werkende partner of thuiswonende volwassen kinderen hebben geen voordelen bij loondispensatie, zegt het CPB.

Het CPB verwacht dat de vervanging van loonkostensubsidie voor loondispensatie een gering effect op de werkgelegenheid zal hebben. Werkzoekenden die er hierdoor financieel op achteruit gaan, voelen minder de behoefte om zich op de arbeidsmarkt te bevinden. Werkgevers geven door deze nieuw geplande regeling wel minder geld uit aan salarissen van arbeidsbeperkten, omdat de uitbetaling van het verschil tussen het minimumloon en het cao-loon in dit specifieke geval komt te vervallen.

Door: Redactie Nationale Zorggids