Logo_fnv_logo

Aanstaande donderdag voert FNV samen met 100 mensen met een arbeidsbeperking actie tegen de kabinetsplannen om van mensen met een arbeidsbeperking tweederangs werknemers te maken. De invoering van loondispensatie door staatssecretaris Van Ark zorgt ervoor dat een grote groep mensen onder het wettelijk minimum gaat verdienen. Voor een aanvulling moeten zij straks aankloppen bij de bijstand. Dit meldt FNV.

Bovendien bouwen mensen die met loondispensatie gaan werken geen pensioen op, terwijl het hun tegelijkertijd onmogelijk wordt gemaakt om te sparen voor het pensioen omdat ze volgens het bijstandsregime geen spaargeld mogen hebben. FNV-voorzitter Han Busker: “Loondispensatie is Nederland onwaardig en is in strijd met de mensenrechten. Wij willen dat deze plannen onmiddellijk worden ingetrokken.”

Volgens het kabinet biedt loondispensatie mensen met een arbeidsbeperking meer kans op werk, omdat de regels dan eenvoudiger zouden worden voor werkgevers. En van de besparing die het zou opleveren, zouden 20.000 extra beschutte werkplekken worden gecreëerd. Volgens de FNV is het ‘absurd’ om deze extra beschutte werkplekken te financieren uit het loon dat wordt weggehaald bij deze kwetsbare groep. Daarnaast bleek uit cijfers van het CPB al eerder dat het kabinetsvoorstel niet gaat zorgen voor meer werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking. Busker: “Het is na het weggeven van de 1,4 miljard euro dividendbelasting weer het volgende geslepen plan van dit werkgeverskabinet. Loondispensatie is discriminatie en een plan zonder draagvlak.”

Om de boodschap ‘Loondispensatie werkt niet!’ kracht bij te zetten, plaatste FNV met een brede coalitie van maatschappelijke organisaties vanochtend een paginagrote advertentie in de Telegraaf en Trouw. Hierin doen diverse maatschappelijke organisaties een dringend verzoek aan de Tweede Kamer om morgen tijdens de plenaire behandeling van de hoofdlijnennotitie Loondispensatie de plannen af te wijzen.

Vakcentrales FNV, CNV en VCP stuurden eerder deze week een brief naar de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid om af te zien van de loondispensatie. De vakbonden willen een structurele aanpak van het echte probleem.

Door: Redactie Nationale Zorggids