Normal_geld

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dat criminelen zich steeds meer richten op fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). Zij zetten zorgbureaus op om daarmee crimineel geld te verdienen. Een voorbeeld is een zorgbureau dat budgethouders inzette op een hennepplantage, onder de noemer dagbesteding. Dat meldt de Volkskrant. 

Burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda zegt hierover: “Op kosten van ons zorgbudget werden ze aan het werk gezet in de criminele industrie. Veel maffer en schokkender kan het niet.” De gemeente kwam hierachter nadat een cliënt haar werkzaamheden uitlegde aan een ambtenaar. Al snel werd duidelijk dat de directeur van het zorgbureau zich in het drugscircuit bevond.

Sinds de oprichting van het fraudeteam van de VNG twee jaar geleden, zijn hier 130 meldingen over zorgfraude binnengekomen. De fraude wordt bovendien steeds grootser aangepakt met speciaal hiervoor opgerichte zorgbureaus. Mensen uit verschillende sectoren bevinden zich ineens in de zorg omdat ze zien dat er geld te verdienen valt. De VNG ziet dat dergelijke bedrijven vaak niet in één gemeente vestigen, maar op meerdere plekken. Bovendien zijn deze criminelen vaak met meerde foute zaken tegelijk bezig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids